Slováci si od bánk ku koncu minulého roka požičali takmer 20 mld. eur

30.01.2014 Bratislava

Bratislava 30. januára (TASR) – Ku koncu uplynulého roka poskytli banky na Slovensku obyvateľstvu úvery v celkovom objeme takmer 20 miliárd eur.

Medziročne tak apetít Slovákov po úveroch vzrástol o 10 %, pričom v úveroch obyvateľstvu rastie SR najrýchlejšie spomedzi všetkých krajín eurozóny.

Podľa zverejnených štatistík Národnej banky Slovenska mali Slováci v závere uplynulého roka od bánk požičaných celkovo 19,6 miliardy eur, čo je o 10 % viac ako rok predtým. Pod celkový rast úverov obyvateľstva sa podľa odborníkov podpísali najmä úvery na bývanie. Na tento účel banky v minulom roku poskytli 4,7 miliardy eur, čo je o 29 % viac ako v roku 2012.

Celkový stav úverov na bývanie vzrástol medziročne o 12 % na 14,9 miliardy eur. K rastu však prispeli aj spotrebné úvery, ktorých celkový objem medziročne vzrástol o 12 % na 2,8 miliardy eur. "Medzi najsilnejšie mesiace z pohľadu hypoték už štandardne patrili máj a jún, kedy banky poskytli obyvateľstvu mesačne v priemere 380 miliónov eur. Najväčší záujem o spotrebné úvery zase ľudia prejavili počas októbra a novembra a od bánk si požičali za mesiac v priemere 160 miliónov eur," skonštatovala riaditeľka divízie riadenia produktov Prima banky Henrieta Gahérová. Významnú časť poskytnutých úverov pritom Slováci využívali na refinancovanie starších úverov.
 

Vyberte región